Napelemes közvilágítás

KÖZVILÁGÍTÁS LED-ES LÁMPÁKKAL, NAPENERGIA FELHASZNÁLÁSÁVAL, AKKUMULÁTOROS TÁROLÁSSAL, SZOFTVERES VEZÉRLÉSELEKTRONIKA SZABÁLYZÁSSAL

A közvilágítás kiépítésére adott alternatív megoldás. Megújuló energiaforrás alkalmazásával, energiaszegény vagy tartósabb rossz időjárás esetén is akár autóút világítására alkalmas fényerőt biztosítunk.

Olyan megoldásokat kínálunk, melyek forradalmian új fényforrások (LED) és a megújuló energiaforrások (napenergia) felhasználásával, környezetbarát és energiatakarékos módon járulhatnak hozzá a modern fejlesztési elképzelések kényelmes, gyors és tartós megvalósításához. Napenergia felhasználásával működtetett technikáink 12W – 24W – 36Wos teljesítményben kerülnek, forgalmazásra a világítási feladatok igényei szerint.

Napelemes világítás technikáink megbízható működését fejlesztésünk egy vezérléselektronikai szoftver biztosítja, mely alkalmazásával létrejött egy költséghatékony világítási koncepció. Energiaszegény vagy tartósabb rossz időjárás esetén is akár autóút világítására alkalmas fényerő biztosítható  72 óra üzemidő autonómiával.

Miért a LED

A LED-es alkalmazások a  létrejövő fény emisszió révén, hosszú élettartamúak, energetikai szempontból gazdaságosak. A teljes kibocsátott fényáram lencsézhető. fényáramuk kizárólag a kívánt, hasznos térrészre irányul, ami jobb optikai hatásfokot, nagyobb megvilágítási egyenletességet, illetve kisebb fényszennyezést is biztosít. Bekapcsolás után azonnal üzemi szinten világít. Kibocsátott fényárama már a 150lm/W szintet is eléri. A LED élettartama hosszú 30 000 – 50 000 üzemórát is elérheti. A maximális üzemóra nem az élettartam végét jelenti hanem a fényáram változását, mely az üzemidő végén 75-80% -ra  csökken.

 Technika működése/általános Ismertető:

A nappali időszakban kinyert energia hatékony tárolása érdekében SOLAR típusú akkumulátorokat a lehető legtöbb, kinyerhető napenergia optimalizálására, mikrokontroller vezérelt automatika, – munkapont beállító – ( MPPT  SOLAR) töltésszabályzót használunk, melyeket a világítási oszlopban tárolunkAz eltárolt energia ésszerű és hatékony, takarékos felhasználását saját fejlesztésű vezérléselektronika használatával,  végezzük A rendszer működtetéséhez alkonykapcsoló berendezést nem használunk. A világítás be ill. kikapcsolása fejlesztett vezérléselektronikai szoftverünk alkalmazásával a napelem töltőfeszültség változásához igazítva történik. ( a világítási időtartam “extra” igényként át programozható. – alapbeállítása szerint, naponta az év teljes egészében az esti sötétedéstől a reggeli világosodásig, működik.) Egyéb időjárási viszonyok által nem befolyásolható. Vezérléselektronikai berendezésünk villámlás által keltett túlfeszültség ellen védelemmel ellátottAz akkumulátor feszültség megfelelő átalakításával és a LED-es fénytest áramának finomszabályozásával az éjszaka egyes szakaszaiban igényekhez igazítjuk a szolgáltatott világítást. – Vezérlő elektronikánk folyamatosan figyeli az akkumulátort és egy előre definiált függvény alkalmazásával kiegyenlíti a LED-ek időszerű csúcsértékű áramát. Az állandó töltésfeszültséget energiaszegény időszakban is biztosítani tudjuk. 

Intelligens vezérlés, – teljesítménykompenzáció a működési idő alatt akár 70%-os értéktartományon belül, mely biztosítja az évközi állandó működési stabilitást. A készülék USB-RS232 átalakító segítségével PC-re köthető és egy Windows operációs rendszeren futó szoftver segítségével a működés bizonyos paramétereit a készülékből kiolvashatjuk, szerkeszthetjük, ill. a készülék memóriájába elmenthetjük. Pl.:  (világítási időszak kezdete és vége)  – Termo menedzsment rendszer alkalmazása, mely opcionálisan az előtét egység a LED-diódák egyedi és a lámpatest fényszórása közbeni teljes búra hőmérsékletét valamint az oszlop belső hőmérséklet méri.  Alkalmazásával, hozzájárulunk a fényforrás üzemidejének meghosszabbításához és a működési biztonsághoz.

 

A  napenergia felhasználással működő technológiák üzemeltetési költségét az akkumulátorok üzemképességének biztosítása teszi ki.  Jelentősebb, karbantartási költség az akkumulátorok időközönkénti cseréje. – érintkezők és csatlakozási pontok esetleges tisztításán kívül más ráfordítást nem igényel.  A költségek, ésszerű felhasználása érdekében, fontos szempont, hogy az időközönkénti akku csere milyen kiadásokkal jár. ( javasolt 3-4 évente akkucserét elvégezni ) Az általunk alkalmazott technológia előnye, hogy az üzembiztonság és a működési stabilitás maximális biztosítása mellett, túlzott méretezésű akkumulátorokat NEM használunk ! Az akkumulátorok túlzott méretezése      ( egyes esetekben eőfordul 60-80-100Ah) a rendszer fenntartását illetően jelentős többletköltségekkel jár, valamint hosszú távon nem teszi lehetővé az energiaszegény időszakban való stabil működtetést sem.   A túlzott méretezés  alkalmazása hosszú távon nem képes biztosítani a stabil működést. ( energia szegény  és téli időszakban – a természetből kivehető energia nem arányos a felhasználni kívánt energia mennyiségével, így egy túlméretezett  kapacítás alkalmazása a működtetés stabilításában nem releváns. )A felhasználó részére nem elhanyagolható szempont, hogy a bekerülési költségek megtakarításán kívül a garanciális valamint üzemidő lejáratát követően a rendszer fenntartása  – akkumulátorok cseréjének költsége –  milyen kiadásokkal jár. ( 10.000,- Ft vagy 50.000,- Ft / db )  – a kiadások több technika fenntartása esetén,  összeadódnak ! A felhasználó részére fontos szempont a napelem méretezése is nem csak esztétikai, de beruházási szempontok figyelembe vétele mellett is. Fejlesztésünknek köszönhetően Cégünk erre is hatékony, költségkímélő megoldást kínál a rendszerhez alkalmazott kis mértezésű akkumulátorok és napelemek ( 22Ah ; 80Wp)  biztosításával.

Beruházás célja:

MSZEN13201 szabvány szerint alkalmazható köztér-világítási rendszer ( S3 ,S4,S5,S6,S7,ME6,CE5 világítási osztályok – arcfelismerő fényerő vízszintes világítás ) teljesítésére és egyebek mellett alkalmazhatók .: mezőgazdasági utak vagy azok bekötő útjai, autó és kamionparkolók, terek, sétányok, parkok,szobrok, járdák, kerékpár és sétautak, játszóterek, sportlétesítmények edzőpályái,  horgász -vadász területek objektumai – kisforgalmú csomópontok és bevásárló központok útjai.- mellék utak kereszteződései vagy azok körforgalmai.- kisforgalmú utak gyalogos átkelő helyei.- tanintézményi területek, buszmegállók, építkezések és az ahhoz tartozó éjjeli őrzéséhez használt porták és járőr utak, stb. területek világítási feladatai biztosítására.

Napelemes világítástechnika javasolt alkalmazása fénytechnikai megvilágítási szabványok megtartása esetén:

  • 12W-os fényforrás alkalmazásával, – motorizált közlekedésre is alkalmas utak melyek járdával vagy a nélkül épültek,Pl. járdák, séta/kerékpár utak, játszóterek, sport és szabadidő park, buszmegállók, mezőgazdasági külterületi bekötő és mellék utak, stb. világítási feladatainak ellátására 15-20m történő oszlopkiosztási távolsággal 3750-5750 mm-fénypontmagasságban . motorizált közlekedésre is alkalmas utak ( > 5 = ≤ 20 km/h  )
  • 24W-os fényforrás alkalmazásával, pl. fentiek és motorizált közlekedésre is alkalmas utak ( > 5 = ≤ 30 km/h  )  világítási feladatainak ellátására 20-30m történő oszlopkiosztási távolsággal 4750-6750 mm-ig beállított fénypontmagasságban.
  • 36W-os fényforrás alkalmazásával, pl. fentiek és motorizált közlekedésre is alkalmas utak ( > 5 = ≤ 40 km/h  )  világítási feladatainak ellátására 25-35m történő oszlopkiosztási távolsággal 5750-7750 mm-ig beállított fénypontmagasságban.

 

Megfelelési Szabványnormatívák /III. Érintésvédelmi osztály törpefeszültségi irányelvek
PREN 50278 elektromágneses összeférhetőség
MSZ EN 60529, IP54 időjárás állóság
MSZ EN 12352:2002,S3 biztonságos rögzítés és zárás kritérium
1996 évi LV. törvény a termőföldről
1996 évi LIII. törvény a természetvédelemről / 102/1996.(VII.12) Kormányrendelet a veszélyes hulladékokról